DZZ Đurđevo > Nega i briga o kućnim ljubimcima > Kornjače

Kornjače

 

PAŽNJA !!!

 

 

 

Kornjače su živele pre 100 miliona godina.

Njih ima u svim dimenzijama i oblicima, neke rastu samo do 10 cm a najveća kožna kornjača raste do 1,2 metra dužine i teška je oko 900 kg.

Zbog njenog neobičnog i posebnog izgleda i mirne naravi, čovek ih često usvaja kao kućne ljubimce.

Od uvek su bili masovno uzimani iz mora i držani na brodovima kao rezervna hrana.

Ti običaji koji se prenose stotinama godina, doveli su do skorog uništenja i izumiranja kornjača.

Od nekadašnjih 220 vrsta kornjača ostalo je još samo nekoliko vrsta koje su žive, ali se i sa njima na veliko trguje i one su u velikoj opasnosti da postanu ugrožene.

 

Molimo sve ljude da prilikom boravka na odmoru ne uzimaju  kornjače iz prirode, kao suvenire.

Kornjače izvan prirodnog ambijenta žive jako kratko i nisu srećne u zarobljeništvu.

Kada donesete kornjače iz prirode i stavite ih u akvarijume ili terarijume vi ugrožavate njihovu vrstu. Kornjača je svake godine sve manje i manje u prirodi i postale su ugrožena vrsta.KOPNENE KORNJAČE

 

One mogu da žive preko 100 godina ali je to redak slučaj.

Oko 90% od svih kornjača koje žive u zatočeništvu ne dožive ni 5 godina. To je isključivo samo zbog nepravilnog držanja i hrane.

Kao i svi reptili , oni su zavisni od spoljne temperature, pošto oni nemogu sami sebe da greju. Tek na temperaturi od 32-35 ºC se osećaju dobro i normalno funkcionišu. Iako su usporeni to neznači da su manje inteligentni i radosni i da im treba manje mesta za život. Najmanje što im se mora pružiti je prirodan i za njih odgovarajući prostor. One su srećne kada imaju vodu, pesak, drveće (panj), kamenje, brdašce, žbunje i bitno je da imaju dovoljno travnjaka,takođe im je bitno sunce i hlad. Mogu da kopaju tunele od više metara u zemlji i vrlo su pokretni, dosta se kreću, preduzimljive su i radosne.

KORNJAČE NISU ŽIVOTINJE ZA STAN I NISU IGRAČKE ZA DECU.

Pošto nemogu da se brane jako često su bespomoćni da se brane od brutalnog ponašanja dece.


 

VODENE  KORNJAČE

 

Vodene kornjače imaju nesreću da su često dečije igračke koje se kupuju na hiljade. U malim sterilnim akvarijumima žive potpuno usamljene u skroz neprirodnim uslovima i najčešće one vrlo kratko žive i brzo umiru. Nemoguće je njima pružiti uslove kakve imaju u prirodi i kakvi su njima neophodni. Njihova prirodna hrana se sastoji od puno različitih biljaka i životinja koji su njima potrebni za zdrav život i rast.

Veštačka i prskana hrana koja se kupuje je kriva za mnoge bolesti od kojih one umiru.

Izgleda neverovatno ali vodene kornjače mogu da se dave u vodi ako nemaju uslove da se odmore van vode.

Deca misle da žive samo u vodi ali njima je potrebna i čvrsta podloga na kojoj mogu da se odmore i spavaju. Iz tog razloga akvarijum mora biti napravljen prema njihovim potrebama i velikih dimenzija kako bi imali što više prostora. Pored vodenog dela akvarijum mora da ima: kamenje, pesak, vodene biljke...itd.

KORNJAČE NIKADA NETREBA DRŽATI SAME !

Ako volite kornjače i želite da ih zaštitite, nemojte ih mučiti u akvarijumima, pustite ih da žive u prirodi.

Nipošto nebi trebalo uzimati autohtone vrste kornjača iz prirode, jer su zbog toga čitave vrste uništene. Grčke kopnene kornjače stigle su do ivice istrebljenja zbog toga.

Divlje životinje i ako su spore i izgledaju pitomo, njihovo mesto je u prirodi i one žele da žive sa svojom porodicom isto kao i mi.

Veliko je mučenje životinja ako ih mi uzmemo iz njihovog harmoničnog i mirnog života i stavimo ih u male kaveze i na kraju svi umiru.


Hrana i uslovi

 

Za kopnene kornjače podloga treba biti prirodna zemlja, pesak ili trava. Ambijent mora biti suv bez vlage i topao. Sveža voda je obavezna kao i seno sa raznim lekovitim biljkama. Hrana uvek mora biti sveža, vole da jedu: salatu, voće, povrće, cveće i travu. Meso im netreba davati jer to za njih nije dobro jer nemogu da ga svare u crevima. Hrana ostaje u crevima od 2-6 nedelja, meso u njihovim crevima ostaje 6 nedelja i zbog toga se one mogu razboleti.

Uslovi u kojima žive moraju biti čisti, zanimljivi i veliki.

Za vodene kornjače jako je loše kupiti gotovu hranu u prodavnicama pošto ta hrana sadrži previše proteina čak do 43 %, u prirodi njima treba samo 1-5 % proteina. Mnogo proteina dovodi do bolesti kostiju i oklopa i na kraju dolazi do smrti.

NEMOJTE KUPOVATI KORNJAČE !